Dagens artikel i Avesta Tidning

“Jag delar min chef Jaana Wiséns frustration (Avesta Tidning 210416) över att vi står med tomma vaccinationstider p g a oro över det som skrivs i media om AstraZenecas vaccin. Samtidigt förstår jag er som är rädda och vill därför försöka visa på ett enkelt sätt att oron är missriktad.

Vi har säkra data på att risken för att få en blodpropp efter vaccination med AstraZenecas vaccin är 1 på 250 000 individer. Detta baseras på över 20 miljoner givna doser. Siffran syftar på hela befolkningen. Uppdelat efter ålder är risken ännu lägre för er över 65 år.1

Om du väntar en månad i förhoppning att få ett annat vaccin är du under tiden kvar i den mycket större grupp människor som riskerar att bli smittade av Covid-19. Under de här fyra veckorna går 1 av 13 000 individer en för tidig död till mötes i den här sjukdomen, många av dem p g a just blodproppar.Risken att dö om du väntar en månad med att vaccinera dig är alltså närmare 20 gånger högre än risken att få en blodpropp efter vaccinationen! I dagsläget kan vi heller inte säga att tillgången på andra vaccin kommer att förbättras för de som väntar.

Det bästa du kan göra för att skydda dig mot både blodproppar och död är alltså att vaccinera dig. Snälla, gör det – för din egen och dina anhörigas skull. Det är bara genom vaccinationer vi kommer att kunna stoppa den här dödliga sjukdomen.

 

Fredrik Broman

Medicinsk rådgivare

VC Koppardalen

 

1 MHRA issues new advice, concluding a possible link between COVID-19 Vaccine AstraZeneca and extremely rare, unlikely to occur blood clots – GOV.UK (www.gov.uk)

2 Tom Britton, 21-04-15 ”

 

april 16th, 2021, postat i: nyheter, Okategoriserade av

Stängt för kommentarer