Covid 19 – självtest

I Dalarna rekommenderas PCR-provtagning från förskoleklass och uppåt. Självprovtagning beställs genom att du loggar in på 1177.se med ditt bank-id. Provtagningspaketet erbjuds på två sätt;

  • Hämtas ut på apotek av en vän/anhörig som är symtomfri;  – Du kan skicka ett ombud till det apotek du väljer, för att hämta ett provtagningspaket. Ditt ombud behöver visa sin och din legitimation. Det färdiga provet lämnas in av ditt ombud till samma apotek som det hämtats ut på. Du får inte själv hämta ut ett provtagningspaket eftersom du riskerar att föra smitta vidare.

 

  • Vid en provtagningsstation; – På din bokade tid tar du dig själv till provtagningsplatsen (som du väljer på 1177) och där får du ett provtagningspaket av personal. Du testar dig själv och lämnar provet till personalen. OBS – Du måsta ta dig till provtagningsstationen med bil, ej gå eller cykla. Det är viktigt att du är hemma tills du har fått svar. Är du smittad ska du inte gå ut eller träffa andra människor.

Läs mer om vad som gäller, på 1177.se.

 

Detta gäller för olika åldersgrupper:

Vuxna och ungdomar från 13 år
Självprovtagning. Ungdomar under 16 år ska få hjälp av förälder/vårdnadshavare att göra provet.

Barn från 10 år till och med 12 år
Självprovtagning med hjälp av förälder/vårdnadshavare. Förälder/vårdnadshavare ska hjälpa barnet att ta provet.

Barn från förskoleklass till och med 9 år
Provtagning utförs på särskild infektionsmottagning på Avesta lasarett. Ring din vårdcentral för att boka tid för barnet på infektionsmottagningen.

 

 

 

 

 

mars 3rd, 2021, postat i: nyheter, Okategoriserade av

Stängt för kommentarer